We gaan weer richting Sinterklaas en Kerstmis. Zit u misschien verlegen om een origineel cadeau?

Dan kunt u denken aan een SNBIB-cadeaubon, die bestaat uit een donateurschap van onze stichting voor één jaar. 
De bon ter waarde van € 15,00 is een prachtig geschenk voor iemand die geïnteresseerd is in Nijmegen en omgeving en op de hoogte wil blijven van de historische filmbeelden die wij maken en verzamelen. Met het donateurschap krijgt de ontvanger tevens twee vrijkaartjes voor de jaarlijkse voorjaarsvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging. De normale toegangsprijs hiervoor is € 10,00 per persoon.

U kunt tijdig aan zo’n cadeaubon komen door telefonisch contact met ons op te nemen via
nummer 06-13999627, of een email te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Vereeniging is nog steeds in de stijgers. Maar de voorstellingen gaan gewoon door.

Ook SNBiB filmt de verschillende fases van de verbouwing.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In het hele land worden er dan allerlei historische activiteiten georganiseerd. In Nijmegen worden die sinds 2011 in een weekend geconcentreerd onder de naam 024 Geschiedenis Nijmegen. In 2018 is dat van 19 t/m 21 oktober. En ook dit jaar verlenen wij natuurlijk onze medewerking daaraan. 

Deze keer is het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘opstand’. Met name in de jaren zestig en zeventig droeg Nijmegen de predikaten rebels, revolutionair en recalcitrant. Het kostte ons dus niet zoveel moeite om historische beelden te vinden die bij het landelijke thema pasten.

Wij draaien op zaterdag 20 oktober van 12.00-16.00 uur in de nieuwe zaal van Lux films uit ons archief. U kunt dan natuurlijk beelden verwachten van de Piersonrellen en van demonstraties voor het oude politiebureau. Maar nu Nijmegen dit jaar groene hoofdstad is, vinden we dat ook beelden van de protestmars ‘Ooy moet blijven’ niet mogen ontbreken.

Noteer zaterdagmiddag 20 oktober dus vast in uw agenda!

Inmiddels al weer een paar weken later...

Tijdens de voorjaarsvoorstelling van 2017 hebt u beelden kunnen zien van de renovatie van de Vereeniging. Onze filmers Hans van den Heuvel en Thijs Lavrijsen hebben die toen nauwgezet gevolgd.

Inmiddels is men begonnen aan de laatste fase van de verbouwing van deze Nijmeegse cultuurtempel. Het gaat nu om het achterste gedeelte van het gebouw, de kant van de Sloetstraat/Groesbeekseweg. Ook deze fase zullen onze filmers nauwgezet blijven volgen. Elke twee weken zullen zij er opnames van maken. Onze nieuwe medewerker, Huub Hofs, is in de zomermaanden begonnen, het vervolg wordt uitgevoerd door Hans en Thijs. Voor het project is het wel noodzakelijk dat zij zijn uitgerust met helmen en veiligheidsschoenen. Die hebben we dus aangeschaft. En zo ziet u maar weer eens voor welke onverwachte kosten een filmstichting kan komen staan.
Ongetwijfeld zult u de door ons gemaakte beelden in een van de voorjaarsvoorstellingen van komende jaren kunnen zien. 

 

Zo’n 1700 toeschouwers bezochten maandag Op weg naar een groene stad. Dat was de titel van onze voorjaarsvoorstelling 2018. In het tweeënhalf uur durende programma zagen de kijkers beelden uit de jaren dat Nijmegen nog geen groene hoofdstad was.

Zwart-witbeelden van onze groene Waalbrug en onze parkvoorzieningen werden gevolgd door kleurenfilms van Auto-Palace en Honig. We zagen hoe er in de omgeving ook niet-Honigproducten geproduceerd en geconsumeerd werden. En we zagen beelden van de stad in 1938 en 1965.

Veel aandacht was er dit jaar voor het vervoer. Voor de pauze ging het over goederen- en babytransport in stad en omgeving, erna werd aandacht besteed aan meer en minder vervuilend personenvervoer in Spijkerautomobielen en trolleybussen.

Natuurlijk vergaten we in de voorstelling ook niet dat het honderd jaar geleden is dat onze bekende edelsmid Rudi Arens werd geboren en dat 2018 het Marikenjaar is, omdat zij 500 jaar geleden ‘geboren’ werd. En al dat serieuze werk wisselden we af met vrolijke beelden van marcherende olifanten, fietsbellende Mater Deileerlingen, relaxte balkonvissers en dansende meisjes in het Goffertpark.

Onze vaste inleider van dienst Marcel Claassen voerde samen met gast-explicateur Marja Begheyn de aanwezigen door het programma. Tijdens de avondvoorstelling ontving ons bestuurslid Ineke Martin van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBIB-erespeld voor het vele werk dat zij in de afgelopen vijftien jaar voor onze stichting heeft verricht. De succesvolle voorjaarsvoorstelling was weer een illustratie van het  coördinerende vermogen van de immer actieve Ineke.

Er was weer veel te zien en te bespreken! 

En dan nu: op naar de voorstelling van volgend jaar op 8 april 2019. Zet die datum alvast in uw agenda.

Onlangs is een bijzondere film gevonden van de hulp die de Amerikaanse stad Albany na de Tweede Wereldoorlog verleende aan Nijmegen. Op 11 april 2016 tijdens haar jaarlijkse voorstellingen in De Vereeniging vertoont Nijmegen Blijft in Beeld deze unieke beelden voor het eerst sinds bijna zeventig jaar.

Na een speurtocht van jaren stuitte de stichting Nijmegen Blijft in Beeld uiteindelijk bij toeval op de film This is Nijmegen. Deze film uit 1947 duurt 11 minuten en is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt als dank voor Albany, de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. 

De bekende speeltuin de Leemkuil uit Nijmegen jubileert. De populaire speeltuin bestaat dit jaar 70 jaar en daar wil de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld graag aandacht aan besteden. Hiervoor is de stichting op zoek naar bewegend beeldmateriaal (film, video of dvd) waarin de Leemkuil in de spotlight staat. 


Bent u op zoek naar een leuk cadeau?. De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld heeft nu een cadeaubon waarmee u iemand donateur kunt maken voor een jaar. Maak € 15,00 (het mag ook meer zijn) over onder vermelding van "cadeaubon" en laat iemand genieten van de oude filmbeelden die wij 13 april 2015 weer gaan vertonen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Hiermee steunt u ons werk.

Voor meer informatie zie Beeldschrift najaar 2014.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?