Zo’n 1700 toeschouwers bezochten maandag Op weg naar een groene stad. Dat was de titel van onze voorjaarsvoorstelling 2018. In het tweeënhalf uur durende programma zagen de kijkers beelden uit de jaren dat Nijmegen nog geen groene hoofdstad was.

Zwart-witbeelden van onze groene Waalbrug en onze parkvoorzieningen werden gevolgd door kleurenfilms van Auto-Palace en Honig. We zagen hoe er in de omgeving ook niet-Honigproducten geproduceerd en geconsumeerd werden. En we zagen beelden van de stad in 1938 en 1965.

Veel aandacht was er dit jaar voor het vervoer. Voor de pauze ging het over goederen- en babytransport in stad en omgeving, erna werd aandacht besteed aan meer en minder vervuilend personenvervoer in Spijkerautomobielen en trolleybussen.

Natuurlijk vergaten we in de voorstelling ook niet dat het honderd jaar geleden is dat onze bekende edelsmid Rudi Arens werd geboren en dat 2018 het Marikenjaar is, omdat zij 500 jaar geleden ‘geboren’ werd. En al dat serieuze werk wisselden we af met vrolijke beelden van marcherende olifanten, fietsbellende Mater Deileerlingen, relaxte balkonvissers en dansende meisjes in het Goffertpark.

Onze vaste inleider van dienst Marcel Claassen voerde samen met gast-explicateur Marja Begheyn de aanwezigen door het programma. Tijdens de avondvoorstelling ontving ons bestuurslid Ineke Martin van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBIB-erespeld voor het vele werk dat zij in de afgelopen vijftien jaar voor onze stichting heeft verricht. De succesvolle voorjaarsvoorstelling was weer een illustratie van het  coördinerende vermogen van de immer actieve Ineke.

Er was weer veel te zien en te bespreken! 

En dan nu: op naar de voorstelling van volgend jaar op 8 april 2019. Zet die datum alvast in uw agenda.

We wensen u het allerbeste voor 2018.  
Al een nieuwe agenda?
Noteer dan vast 16 april de dag van onze voorstellingen in de grote zaal van Concertgebouw de Vereeniging

Het winterseizoen is traditioneel een periode waarin we veel voorstellingen op locatie verzorgen. Zaterdag 26 waren we aanwezig in het Cardo-theater aan de Nijmeegsebaan, waar Zonnebloemleden van de regio Nijmegen voor hen bekende beelden van oud-Nijmegen langs zagen komen.

Drie dagen later gaven we acte-de-présence in Joachim & Anna. Daar was onze voorstelling een van de onderdelen van de Vrijwilligersbedankdag van de Waalboog. Voor de vrijwilligers van de vier instellingen die daaronder vallen (Joachim & Anna, Nijevelt, de Honinghoeve en het Sint Jozefklooster) was een uitgebreid programma georganiseerd dat naast onze voorstelling een groot aantal workshops omvatte. 175 vrijwilligers waren aanwezig, dus ook hier was over belangstelling niet te klagen.  

Vrijdag 9 juni j.l. waren we aanwezig voor een voorstelling op locatie in hotel Belvoir. We verzorgden daar een onderdeel van het slotprogramma van de Nederlandse Vereniging van Postzegelverzamelaars afdeling Nijmegen. Het was een bijzondere dag voor deze filatelistenclub: niet alleen werd het honderdjarig bestaan gevierd, het was ook de allerlaatste bijeenkomst van de vereniging. We draaiden een programma van ongeveer een uur. Marcel Claassen praatte de filmfragmenten postzegeltechnisch aan elkaar.
Ook N1 was aanwezig; beelden van de bijeenkomst zijn te zien op www.n1.nl

 

 

BOMVOLLE VEREENIGING BIJ ONZE VOORJAARSVOORSTELLING

Dat bewegende beelden van onze stad een groot publiek trekken, bleek maandag 3 april weer tijdens de voorstelling Verdwenen, maar niet verloren. Dat was de titel van onze voorjaarsvoorstelling in De Vereeniging. Ruim twee uur kwamen bewegende beelden langs van het Nijmegen in de twintigste eeuw. En liefst 2500 kijkers – verdeeld over de middag- en de avondvoorstelling - zorgden tweemaal voor een bomvolle grote zaal. 
De kijkers zagen twaalf films die werden voorafgegaan door inleidingen van de twee explicateurs. De films waren al eerder door onze vrijwilligers gemaakt (bijvoorbeeld een fraaie film over het dit jaar het eeuwfeest vierende Willemskwartier) of zijn het afgelopen jaar door hen samengesteld uit oud materiaal. Dat leverde mooie overzichtsbeelden op van de binnenstad en het station en stationsplein, en van fabrieken, zwembaden, markten en winkels in Nijmegen.
De zaal reageerde enthousiast op het geboden materiaal. Regelmatig waren uitroepen van herkenning en instemming bij beelden en commentaar hoorbaar. Vertedering, verrukking en verrassing (Wist u dat Nijmegen in 1937 een werkeloosheidspercentage van bijna 72% had?) volgden elkaar op. En bij de film over spelende kinderen zong de zaal de bekende kinderliedjes als Dikkertje Dap enthousiast mee.
Een jaar lang zijn we bezig geweest met de voorbereidingen van de voorstelling. Maar de enorme waardering van de voorstelling van dit jaar zijn een grote stimulans om binnenkort weer te starten met een jaar voorbereidingen voor die van 2018. De voorjaarsvoorstelling is dan op maandag 16 april. Weer in de grote zaal van de Vereeniging. U bent er dan toch ook weer? 

 

Onlangs is een bijzondere film gevonden van de hulp die de Amerikaanse stad Albany na de Tweede Wereldoorlog verleende aan Nijmegen. Op 11 april 2016 tijdens haar jaarlijkse voorstellingen in De Vereeniging vertoont Nijmegen Blijft in Beeld deze unieke beelden voor het eerst sinds bijna zeventig jaar.

Na een speurtocht van jaren stuitte de stichting Nijmegen Blijft in Beeld uiteindelijk bij toeval op de film This is Nijmegen. Deze film uit 1947 duurt 11 minuten en is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt als dank voor Albany, de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. 

De bekende speeltuin de Leemkuil uit Nijmegen jubileert. De populaire speeltuin bestaat dit jaar 70 jaar en daar wil de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld graag aandacht aan besteden. Hiervoor is de stichting op zoek naar bewegend beeldmateriaal (film, video of dvd) waarin de Leemkuil in de spotlight staat. 


Bent u op zoek naar een leuk cadeau?. De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld heeft nu een cadeaubon waarmee u iemand donateur kunt maken voor een jaar. Maak € 15,00 (het mag ook meer zijn) over onder vermelding van "cadeaubon" en laat iemand genieten van de oude filmbeelden die wij 13 april 2015 weer gaan vertonen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Hiermee steunt u ons werk.

Voor meer informatie zie Beeldschrift najaar 2014.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?