In oktober viert de Radboud Universiteit haar eeuwfeest. In die maand is er een uitgebreid feestprogramma opgesteld. Een onderdeel daarvan zijn drie filmvoorstellingen op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober a.s. Ze worden verzorgd door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, de stichting die bewegende beelden van het oude Nijmegen en omgeving verzamelt en vertoont. SNBIB vertoont dan een filmprogramma over de honderdjarige universiteit. Het programma bestaat uit films afkomstig uit haar eigen archief, aangevuld met materiaal van (oud-)medewerkers van de universiteit, het universiteitsarchief en het Katholiek Documentatie Centrum.

Het programma is niet alleen interessant voor direct betrokkenen bij de universiteit, maar ook voor anderen. Veel Nijmegenaren kennen immers oude en nieuwe universiteitsgebouwen van de buitenkant of hebben binnen wel eens een bezoek gebracht aan de aula van de universiteit of de faculteit tandheelkunde. Misschien zijn ze wel eens geconfronteerd met onderzoekende, feestvierende, sportende of demonstrerende studenten, hebben studenten op kamers of in de buurt wonend gehad.

De voorstellingen zijn op donderdag 19 oktober 20.30 – 21.45 uur, vrijdag 20 oktober 19.00 – 20.15 uur en zaterdag 21 oktober 15.00 – 16.15 uur. Ze worden vertoond in zaal 1 van het Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, 6525 HS Nijmegen.
De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via www.ru.nl/services/aanmelden-voor-radboud-art-science De zaal heeft 425 plaatsen.

Op maandag 3 april kunnen liefhebbers van filmbeelden van het oude Nijmegen hun hart weer ophalen.

Ook dit jaar hebben de vrijwilligers van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer een aantrekkelijke en gevarieerde voorstelling in elkaar gezet. Historische beelden van de dit jaar honderd jaar bestaande Radboud universiteit zijn gecombineerd met die van belangrijke gebeurtenissen in de stad in dezelfde periode.

Zo kunt u In de voorstelling Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad fraaie herkenbare stadsbeelden zien uit de jaren twintig (in zwart-wit) en dertig (in kleur), de wederopbouwperiode in de jaren vijftig, het Keizer Karelplein in de jaren zestig, toen het verkeer nog niet werd geregeld door stoplichten maar door agenten, krakers in de jaren zeventig, honderd jaar hoogwater en de vernieuwingen in de 21ste eeuw.
Ook de filmbeelden van de universiteit zullen vaak herkenbaar zijn voor iedereen. Veel Nijmegenaren hebben wel eens een bezoek gebracht aan het Radboudziekenhuis of de faculteit tandheelkunde.
Het belooft dus een uiterst afwisselend programma te worden voor iedereen.

Het filmprogramma Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad wordt op 3 april tweemaal vertoond, om 14.00 en om 20.00 uur. Het duurt ruim twee uur.
Kaartjes voor de voorstelling kunt u vanaf 20 maart kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen. U kunt daar terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
De kaartjes kosten € 12,00. Pinnen is niet mogelijk, ze zijn alleen verkrijgbaar tegen contante betaling. Digitaal zijn kaartjes verkrijgbaar via de website van De Vereeniging:
www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma?start=2023-04-03&end=#anchorFilters.
Dan betaalt u wel € 1,25 extra voor administratiekosten.

Volgend jaar bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar.

Aan die instelling, de vroegere Katholieke Universiteit, zal dan ook aandacht worden besteed in onze volgende filmvoorstelling. Die is op 3 april 2023 in De Vereeniging.

Mede hierom houden wij ons aanbevolen voor nog onbekend materiaal van universiteit of ziekenhuis. Dat kunnen oude films, video’s of dvd’s of beelden opgenomen met het mobieltje zijn.
We zijn geïnteresseerd in beelden van onderwijs, onderzoek of ziekenzorg in de instelling. Dat geldt natuurlijk ook voor die van gebouwen en terreinen, vroeger verspreid in de stad en later steeds meer geconcentreerd op Heijendaal.
En ter aanvulling van onze collectie denken we bijvoorbeeld ook aan beelden van sport- of studentenverenigingsactiviteiten, voorlichtings- en promotiewerkzaamheden, protest- of kraakacties, festiviteiten, academische activiteiten in de stad of van belangrijke personen die op de universiteit werkzaam waren of zijn.

Wellicht zijn er nog (oud-)werknemers, (oud-)studenten of bezoekers die dit soort bewegend materiaal hebben. Of weet u dat dat nog bij familie, vrienden, kennissen of bedrijven ligt.

Geef ons dan een seintje, hetzij telefonisch (06-13999627) of via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij nemen dan graag contact met u op.

Filmvoorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld op maandag 25 april in Concertgebouw De Vereeniging

Nu de theaters weer open zijn, kan de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer haar jaarlijkse  filmvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging organiseren. De vrijwilligers van de stichting hebben in de afgelopen maanden een aantrekkelijk programma samengesteld.

Bijna iedere keer zorgen de jaarlijkse filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBIB) voor volle zalen in Concertgebouw De Vereeniging. Hoewel er maar een korte voorbereidingstijd was, bezochten ruim tweeduizend kijkers vorig jaar op 1 november de voorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen.
Dit jaar zijn de voorstellingen weer als gebruikelijk in het voorjaar, nl. op maandag 25 april.
Het programma is getiteld Gezicht op Nijmegen en omgeving.
SNBIB vertoont daarin een aantal zelf geproduceerde films en zal er aandacht worden besteed aan de 750-jarige Stevenskerk. Interessant zijn de beelden van enkele verdwenen en nog bestaande ondernemingen.
Maar zoals de titel van de voorstelling al aangeeft, komt ook de regio voldoende aan bod. Beelden uit Berg en Dal, Wijchen en Bergharen completeren het programma.
Het belooft dus weer een afwisselend programma te worden, interessant voor iedereen uit stad en omgeving, oud en jong.

Als gebruikelijk zijn er twee voorstellingen in de grote zaal van De Vereeniging, een om 14.00 uur en een om 20.00 uur. De voorstellingen duren ruim twee uur inclusief pauze.
De zaal is een uur voor aanvang van de voorstelling geopend.
Kaarten voor de voorstelling kosten
€ 10,00. Die kunt u vanaf 11 april kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen.
U kunt daar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht voor kaarten. (pinnen is niet mogelijk)
Digitaal kunt u kaarten kopen via de website van De Vereeniging https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl (+ € 1,75 administratiekosten)
Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf maandag 4 april afhalen in het Infocentrum WO2 aan de Ridderstraat.

De vertegenwoordiging van SNBiB heeft zaterdag 16 oktober in De Lindenberg de tweede plaats behaald bij de 13e editie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz.
Ons viertal (zie foto) scoorde 26 punten.
Winnaars werden de zes vrijwilligers en oud-medewerk ( st ) ers van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) met 30 van de 32 mogelijke punten.
De derde plaats, met 24 punten, was voor
de medewerkers van de studiezaal van het RAN.

Vorig jaar werd gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat einde betekende ook het begin van de wederopbouw in ons land. Over die wederopbouw in Nijmegen gaat de filmvoorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen op maandag
1 november in Concertgebouw De Vereeniging.


Onze stad was in de jaren ’44-’45 zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement op 22 februari ’44, de gevechten tijdens de bevrijding van Nijmegen en de positie als frontstad na de operatie Veritable. Na de oorlog werden daarom enorme herstel- en veranderwerkzaamheden verricht. Deze wederopbouwperiode duurde ruim twintig jaar. De totaal verwoeste binnenstad werd planmatig opnieuw opgebouwd en aangepast aan te verwachten nieuwe ontwikkelingen en er kwam veel nieuwe industrie. Veel woningen en winkels in de stad waren compleet verwoest of zwaar beschadigd. Bovendien groeide het aantal inwoners erg snel. De daardoor ontstane enorme woningnood werd opgelost door eerst de bouw van noodwoningen, daarna van grote nieuwbouwwijken.


De film geeft een tijdsbeeld van die periode: de wederopbouw van de binnenstad, de noodwinkels en noodwoningen, de nieuwbouwwijken, de groeiende industrie, de toegenomen welvaart, de sport en de kunst, de bouw van de stadsschouwburg die dit jaar zestig jaar bestaat.

Dit alles in de regeerperiode van Burgemeester Hustinx die het tot zijn levenstaak had gemaakt om, met anderen, Nijmegen weer op te bouwen tot een leefbare stad.


Op maandag 1 november zijn er twee filmvoorstellingen in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De middagvoorstelling begint om 14.00 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur. Het programma duurt tweeëneenhalf uur. De zaal is een uur voor aanvang geopend in verband met de coronatoegangsregels.

Kaartjes kosten 10,00. Ze zijn vanaf woensdag 20 oktober te koop in de tentoonstelling. Kijk omhoog kijk vooruit in de Molenpoortpassage. Die is op de eerste verdieping vlak naast de lift en de roltrap. Met uitzondering van maandag kunt u daar op alle dagen tussen 11.00 en 17.00 uur terecht voor uw kaarten. Er kunnen ook digitaal toegangskaarten worden gekocht via de website van de Vereeniging: https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.(adm. kosten bedragen dan € 1,25). Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf woensdag 13 oktober afhalen in de tentoonstelling in de Molenpoortpassage.

Onze filmvoorstelling gaat eindelijk door.

Op maandag 1 november aanstaande geven wij ’s middags en ’s avonds onze filmvoorstelling.
Verdere informatie volgt spoedig op deze site.

Zoals u misschien in ons nieuwsblad Beeldschrift hebt gelezen,
konden we een al lang bestaande wens realiseren: de aanschaf van een filmscanner
die analoge films kan digitaliseren.
De scanner kan zowel overweg met 8mm als met 16mm films, met of zonder geluid.

Met dit apparaat kunnen we ook films voor u scannen.
Films met materiaal uit Nijmegen en omgeving scannen we gratis als die interessant
zijn voor onze collectie en we gebruik mogen maken van die beelden.
Maar ook andere films (bijvoorbeeld vakantiefilms) kunnen nu bij ons gescand worden.
Hiervoor hanteren we een tarievenlijst.
Vooraf maken wij voor u een vrijblijvende offerte. 

De beperkingen die het Coronavirus ons allemaal oplegt duren lang. Veel langer dan wij gehoopt hadden in elk geval.
In 2020 hebben we voor het eerst in 36 jaar niet onze voorjaarsvoorstelling kunnen organiseren.
Wel is het ons gelukt om via internet onze donateurs een thuisvoorstelling aan te bieden van de voorstelling
die we in april hadden voorbereid. Daar zijn we best trots op.
Maar toch, het is niet de feestelijke en gezellig drukke voorstelling in een volle Vereeniging.

We hadden alles voorbereid voor een voorstelling in de Vereeniging op 19 april 2021.
Maar de voorstelling zal niet in april kunnen plaatsvinden.Dat mag dan gewoon nog niet. Dat zal later in het jaar worden.Zodra we weten wanneer de voorstelling kan plaatsvinden zullen we U dit laten weten via onze website en in de media.

U had u er zich vast al op verheugd om in april naar onze filmvoorstelling in De Vereeniging te gaan. En toen maakte corona dat ineens onmogelijk. We leken eerst nog een uitwijkdatum voor ons programma te vinden in september.

Maar ook dat lukte uiteindelijk niet. Corona bleek standvastig.

Gelukkig wisten onze technici nog een verrassend alternatief te creëren. Zij dachten: als u niet in De Vereeniging terecht kunt, komen wij het programma bij u thuis aanbieden.

Dat kon door middel van een livestream. Voor de voorstelling kregen alle donateurs een bericht waarin stond hoe zij zich daarvoor konden aanmelden. Dat die donateurs het initiatief zeer waardeerden bleek al uit het aantal reacties. Liefst 500 meldden zich aan voor de voorstelling. Vaak gingen die aanmeldingen vergezeld van waarderende opmerkingen:

‘Dank voor de geboden mogelijkheid.’ ‘Ik vind het een mooie oplossing van jullie.’ ‘Wat een mooi initiatief. Veel extra werk voor jullie.’ ‘Hartstikke fijn dat jullie dit initiatief nemen.’ ‘Geweldig dat we de kans krijgen om de voorstelling op deze manier te volgen. Gegeven de omstandigheden is dit een erg goede en creatieve oplossing.’ ‘Zitten we toch weer op de eerste rij!’

Op maandag 16 november zagen de aangemelde donateurs de voorstelling op hun computer of tablet. Zo zagen zij in het najaar dus toch nog onze voorjaarsvoorstelling.

‘Een ontspannen en nijvere stad’  bleek een gevarieerd programma over inspanning en ontspanning in de stad. Het duurde anderhalf uur. Nostalgische beelden van boven- en benedenstad werden afgewisseld met die van gedenkwaardige branden in de stad, educatie in het Canisius college met reclamespots van de firma Dobbelman, sfeervolle beelden van de Waal en de pont, werden gevolgd door sportieve op het ijs en in het Kronenburgerpark. En als afsluiting zagen de kijkers beelden van het voor NEC succesvolle seizoen 2002-2003.

Natuurlijk haalde het qua sfeer niet bij de normale voorstellingen in een volle zaal van De Vereeniging, maar wij mogen toch spreken van een gezien de omstandigheden meer dan geslaagd alternatief.

Onze jaarlijkse filmvoorstelling was gepland voor 20 april en stond helemaal klaar.
En toen kwam corona en kwam alles abrupt tot stilstand.

Zelfs als we nog niet de hoop hadden, dat op 14 september wel een voorstelling mogelijk zou zijn.
Maar helaas, met de voorzorgmaatregelen die COVID19 vraagt, gaat dat niet. Het is niet mogelijk om veilig een grote voorstelling te organiseren.

Toch willen we onze donateurs graag de kans bieden om de beelden die we samengesteld hebben te zien.
Op 16 november om 20.00 uur gaan we daarom de voorstelling via de computer bij u thuis brengen.
Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u dat voor 1 november  doen. U krijgt dan in de week voor 16 november van ons de gegevens toegestuurd hoe u de voorstelling kunt bekijken.

Bent u nog geen donateur? Meld u dan aan voor 1 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wij hopen u op deze manier toch iets te laten zien van de beelden waar u elk jaar weer veel plezier aan beleeft. Wij hopen dat we op 19 april 2021 weer als vanouds u in Concertgebouw De Vereeniging mogen verwelkomen bij onze voorstelling.
De voorbereidingen daarvoor starten in elk geval binnenkort weer.

Alles was klaar om op 20 april weer een mooie voorstelling te laten plaatsvinden.

Maar… het zijn onzekere tijden, waar gezond blijven de eerste prioriteit heeft. Er zijn veel maatregelen van kracht die bedoeld zijn om het risico te beperken van een Corona besmetting. Eén daarvan is dat samenkomsten van veel mensen verboden is. Aanvankelijk waren de maatregelen tot 6 april van kracht maar inmiddels weten we dat dat tot 1 juni zo is.

Tot die datum zijn dus zowel Concertgebouw De Vereeniging als het Huis van de Nijmeegse geschiedenis gesloten. We kunnen dus helaas geen voorstelling houden in april. We zijn met De Vereeniging in gesprek over een nieuwe datum in september. Hopelijk is de situatie dan weer beter.

Zodra we meer weten zullen we dat hier op onze site vermelden. Onze donateurs krijgen in elk geval van ons een brief zodra we weten of de voorstelling door kan gaan.

 

 

Ons succes van de voorstellingen in september over de bevrijding van Nijmegen kreeg vorige week een vergelijkbare vervolg. In de Steigerzaal van de Lindenberg vertoonden we de voorstelling 'Canadese winter en oranje lentezon'. Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal voltooide een compilatie van ruim een ​​uur van beelden uit de periode september 1944 t / m augustus 1945.

Daarbij putten zij voor een groot deel uit materiaal van de Canadese, Britse en Amerikaanse archieven. Het gaf niet alleen een kijkje op de normale militaire activiteiten, maar ook op de wijze waarop de manschappen hun vrije tijd invulden. Zo waren er beelden van sneeuwballen gevechten en bokswedstrijden, van een soldatenrevue en de eerste hamburgertent in Europa op de Groenestraat en van een kindersleewedstrijd waarbij Canadese militairen als trekpaarden fungeerden. Sinterklaasviering in Wijchen waarbij de heiligman per tank werd vervoerd.

Het buitenlandse materiaal werd aangevuld met Nederlandse films over de periode mei-augustus '45. Beelden op Bevrijdingsdag van een parade in de Molenstraat, van kinderoptochten en de door studenten georganiseerde persiflage op de Grote Markt. Maar ook beelden van het bezoek van prinses Juliana aan onze stad op 2 juni. Duizenden mensen kwamen kijken; Grote Markt en de ruïnes van de warenhuizen ertegenover stonden vol. Haar inspectie van het Kensington Regiment op het Quickterrein aan de Hazenkampseweg was ook productief: ze ontvangen van een cheque van 12.000 gulden voor het Rode Kruis; dat was het hele weektraktement van de soldaten.

Het was een waardige filmische afsluiting van 75 jaar bevrijding van Nijmegen en omgeving.

CANADESE WINTER EN ORANJE LENTEZON

De succesvolle septembervoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld over de Operatie Market Garden krijgen een vervolg op 4, 5 en 7 februari. Dan gaat het onder de titel ‘Canadese winter en Oranje lentezon’ om beelden uit de periode november 1944 tot en met mei 1945.

Begin november 1944 kwamen de Canadezen de Amerikanen en Britten in het Rijk van Nijmegen aflossen. Ze raakten al snel bevriend met de plaatselijke bevolking. Vanaf januari 1945 nam de geallieerde troepenmacht verder toe vanwege de Operatie Veritable. Deze operatie, waarbij vanuit Nijmegen het Rijnland werd binnengevallen, startte op 8 februari 1945. Ook na februari bleven de geallieerde militairen een vertrouwd beeld in de Nijmeegse straten. Kort na de Duitse capitulatie brachten koningin Wilhelmina en prinses Juliana een bezoek aan de stad.

Van deze winter en stralende oranje voorjaarszon toont Nijmegen Blijft in Beeld weer een programma vol onbekende beelden. Dat gebeurt in de Steigerzaal op dinsdag 4, woensdag 5 en vrijdag 7 februari. Iedere dag zijn er drie voorstellingen: om 14.00, 16.00 en 20.00 uur.

Ingang via het Info Centrum WO2.

Toegangsprijs bedraagt € 5,00, excl. € 1,00 administratiekosten aan de kassa of 1,50 per bestelling via de website: https://www.delindenberg.com/theater/

In september verzorgde de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld twaalf voorstellingen over de bevrijding van Nijmegen en het leven in de frontstad. De film van een uur bestond uit  buitenlands materiaal over de stad tussen 17 september en 26 november ’44. Beelden die in Nederland nog nooit vertoond waren. Alle voorstellingen waren uitverkocht; in totaal betekende dat zo’n 1700 belangstellenden. Veel mensen moesten worden teleurgesteld omdat er geen plaats meer was. Bijna 100 personen gaven via email aan dat zij de voorstelling alsnog graag wilden zien.
Om hen en andere belangstellenden daarvoor de kans te geven wordt de film nogmaals vertoond. Dat gebeurt op maandag 13 januari.
Er zijn dan twee voorstellingen: een middagvoorstelling om 14.00 uur, en een avondvoorstelling om 20.00 uur. De voorstellingen zijn in de Steigerzaal. Ingang is via het Info Centrum WO2.

Wegens grote belangstelling voor de film De bevrijding van Nijmegen in beeld die wij maandag 13 januari vertonen in de Lindenberg, is er een extra voorstelling om 16.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5,00 excl. administratiekosten € 1,00 aan de kassa of € 1,50 per bestelling via internet.
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de kassa van de Lindenberg (de kassa is gesloten van 22 december t/m 5 januari 2020), of kunnen gekocht worden via de website: https://www.delindenberg.com/theater/

Ook dit jaar nam SNBIB weer deel aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Het thema van de quiz was zij / hij, aansluitend bij het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis.

De quiz bestaande uit 30 multiple choice vragen. Het bedenken van die vragen en antwoorden moet de makers veel moeite en creativiteit gekost hebben. De deelnemers en toeschouwers kregen zo in ieder geval een schat aan nieuwe wetenswaardigheden voorgeschoteld. Wist u bijvoorbeeld al dat Maria van Gelre melaats was, de Zeisstraat nu Sikkelstraat heet, de Blauwvosjes Vroeg Op Stap vraag en dat er in 1907 al korfbal werd gespeeld door de Nijmeegse militairen?

Dit jaar namen 21 teams deel. De drie beste scorende teams behaalden 21 van de 30 te behalen punten. Drie teams volgden met 20 punten, waarna wij kwamen met 17. Ons team bestond dit jaar uit Liesbeth, Marcel, Jacques, Jan en Ien. Een oneven aantal, handig bij verschillen van mening over de te kiezen antwoorden!

nh

foto: Regionaal Archief Nijmegen

Wat een geweldig succes waren de twaalf SNBIB-voorstellingen in de Lindenberg! 

De minutieuze voorbereidingen van Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal resulteerden in een voorstelling van een uur, die hogelijk werd gewaardeerd door de kijkers. Dat bleek wel uit hun reacties: 'Geweldig!' 'Ontroerend!' 'Knap samengesteld!' 'Passende muziek!' 'Mooi ingetogen!' 'Oorlog kwam nog nooit zo dichtbij!' 'Waardevolle toevoeging aan de herdenking!' 'Bedankt!' 'Indrukwekkend!' 

Alle twaalf voorstellingen van 'De Bevrijding van Nijmegen in Beeld' waren uitverkocht. In totaal betekende dat zo'n 1700 belangstellenden. Omdat er geen plaats meer was, zouden wij zelfs een flink aantal mensen teleurstellen. Dat was niet leuk voor de belangenstellenden die telefonisch naar plaatsen informeerden, maar zo mogelijk nog vervelender voor de mensen die vlak voor de voorstelling hoopten kaartjes aan de kassa te kunnen krijgen. 

Bent u een van die teleurgestelden van vindt u het om een ​​andere reden jammer dat u de voorstelling hebt gemist? Wij denken erover om eenmalig een extra voorstelling te verzorgen. Hebt u hiervoor interesse, geef dat dan aan ons door.
Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij voldoende interesse informeren wij over plaats en datum.

foto: Regionaal Archief Nijmegen

STICHTING NIJMEGEN BLIJFT IN BEELD VERTOONT NIEUW FILMMATERIAAL IN DE LINDENBERG

In september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaats vond. Die maand starten er in Nijmegen en omgeving allerlei herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de bijzondere filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Hierin worden de oorlogsactiviteiten tussen 17 september en 26 november 1944 van dag tot dag gevolgd. Dat gebeurt door middel van buitenlands filmmateriaal dat in Nederland nog nooit vertoond is.


Hiervoor hebben de mensen van SNBIB al een jaar uitgebreid speurwerk verricht in materiaal van buitenlandse archieven en musea. Die intensieve zoektocht leverde ruim 200 filmpjes op met beelden van Market Garden in onze omgeving. Van dat uitgezochte en aangekochte materiaal is een compilatie van een uur gemaakt.

 

De voorstellingen zijn op maandag 16, dinsdag 17, woensdag 18 en vrijdag 20 september in de Steigerzaal van de Lindenberg. U ziet dan beelden van de operatie Market Garden, maar ook van het leven in de frontstad Nijmegen. Iedere dag zijn er drie voorstellingen. Er zijn twee middagvoorstellingen, die respectievelijk om 14.00 en om 16.00 uur beginnen en een avondvoorstelling om 20.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5.00. Kaartjes zijn vanaf 20 augustus verkrijgbaar via de Lindenberg. Dat kan via de website (https://www.delindenberg.com/theater/) of via de kassa van dat theater. (tel.: 024 3273911).

Komt u met een rolstoel? Meld dit aan de kassa van de Lindenberg. Dit in verband met de beperkte ruimte voor rolstoelen.


Dat Nijmegen Blijft in Beeld zoveel werk heeft gestopt in het maken van deze film mag geen verwondering wekken. En dat ze in de Lindenberg worden vertoond is ook meer dan een toevalligheid. Dat blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de stichting:
In 1984 werd voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan het bombardement op Nijmegen, dat veertig jaar eerder plaatsvond. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van toenmalig gemeentevoorlichter Ab Uijen voor de historische vereniging Numaga in de Lindenberg. Daarbij werd een Polygoonfilm van het bombardement vertoond.

De toen aanwezige David Mulder en Nol Smits waren het er samen met hem over eens dat deze film in het Gemeentearchief bewaard zou moeten worden. Zij besloten op zoek te gaan naar meer filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen met als doel een filmcollectie over de stad bijeen te brengen. Daartoe werd op 21 maart 1984 de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld opgericht. Die ging op zoek naar financiën voor het aankopen van films. Dat werd gedaan door de uitgifte van certificaten. Voor 19 gulden en 84 cent kon je symbolisch 1 meter film kopen. De reactie van de Nijmegenaren was boven verwachting: de actie bracht 62.000 gulden op. Met dit geld werden oude journaalfilms over de stad aangekocht uit de Polygoonarchieven in Hilversum.

 

Uit de eerste verzameling van 15 films is inmiddels één van de grootste particuliere filmcollecties over stad en omgeving in Nederland gegroeid. Die bestaat niet alleen uit aangekochte beelden, maar vooral uit films van particulieren, instellingen en bedrijven. Meer dan dertig vrijwilligers zorgen tegenwoordig voor acquisitie, bewerking, archivering en vertoning van historische bewegende beelden van Nijmegen en nabije omgeving. En zij maken ook nieuwe opnames die dan weer over enkele jaren vertoond gaan worden.

 

De komende maanden worden een drukke periode voor de mensen van Nijmegen Blijft in Beeld. De filmvertoningen in september worden gevolgd door vergelijkbare activiteiten in de Lindenberg in februari, wanneer de operatie Veritable wordt herdacht. Ook dan met nieuw filmmateriaal.
En in april volgt dan de jaarlijkse filmvoorstelling van de stichting in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging.

 

In de tussentijd blijven de vrijwilligers op zoek naar nieuw oud bewegend beeldmateriaal van stad en omgeving. Hebt u zelf nog oude films, video’s of dvd’s, of hebt u nog tips, dan kunt u contact met hen opnemen.

 

Het was een groot succes, onze filmvoorstelling 2019. Volle zalen in de middag- en avondvoorstelling; in totaal meer dan 2300 kijkers. Uit hun reacties bleek wel dat die ons programma hogelijk waardeerden. Veel uitroepen van herkenning, verbazing en bewondering bij oude beelden van de stad en de eerste film van Joris Ivens, uitbundig gelach tijdens het filmpje over Vette Herman, een uit volle borst meegezongen ‘Al mot ik krupe’, applaus na ieder vertoond onderdeel, en een daverende applaussalvo na afloop bewezen dat wel.

Explicateurs Marja Begheyn en Marcel Claassen lichtten de vertoonde beelden steeds adequaat toe. Marcel, die als enige al vanaf de start in 1984 actief is voor onze stichting, ontving van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBiB-erespeld. Joost noemde hem het geweten van SNBiB en roemde zijn research-activiteiten. In dat kader vermeldde hij ook Marcels regelmatige bijeenkomsten met de 90+ groep, een groepje vitale Nijmegenaren die ingezet worden bij de beschrijving van de oudste films uit onze collectie.

Op naar de filmvoorstellingen in september ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en de nieuwe voorstelling op 20 april 2020. Een makkelijk te onthouden datum!

We gaan weer richting Sinterklaas en Kerstmis. Zit u misschien verlegen om een ​​origineel cadeau?

Dan kunt u denken aan een SNBIB-cadeaubon, die bestaat uit een donateurschap van onze stichting voor één jaar. 
De bon ter waarde van € 15,00 is een prachtig geschenk voor iemand die geïnteresseerd is in Nijmegen en omgeving en op de hoogte wil blijven van de historische filmbeelden die wij maken en verzamelen. Met het donateurschap krijgt de ontvanger tevens twee vrijkaartjes voor de jaarlijkse voorjaarsvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging. De normale toegangsprijs hiervoor is € 10,00 per persoon.

U kunt tijdig aan zo'n cadeaubon komen door telefonisch contact met ons op te nemen via
nummer 06-13999627, of een email te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .

Internetlinks