In 2005 berichtten wij u over een film waarin de legendarische Pater Rubbens speelde. Het verhaal was nauwelijks te volgen omdat er geen geluidsband aanwezig was. De vinder van de film heeft nu ook de geluidsband gevonden. Weer een stukje historie rijker! 

Op dinsdag 16 april zagen 1.626 mensen de jaarlijkse voorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Deze mensen – die wellicht hun wilde haren verloren hebben, zagen aan de hand van uniek historisch video- en filmmateriaal de jaren 70 en 80 voor even terugkeren in concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Nijmegen in beweging
De bezoekers kregen een inkijkje in het pluriforme maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. Enkele voorbeelden van de Aksie voor een betere wereld.

  • De collectieve strijd van Ooij-bewoners, Nijmeegse burgers en biologen tegen het plan Rijkswaterstaat in 1971 om de Waalbocht te verleggen in de Ooijpolder. Met hun verzet weten zij de natuurrijke woon- en recreatieomgeving uiteindelijk te beschermen.
  • Krakers die dit keer juist bouwvallige vooroorlogse huizen in de Tweede Walstraat slopen om nieuwbouw te versnellen.
  • De vrolijke fietsdemonstratie ‘Fijn dat ik fiets’ voor de veiligheid van de ‘eenzame fietser’ tegen het oprukkende autoverkeer in Nijmegen
  • Vrouwen demonstreren in het centrum van Nijmegen met allerlei spanborden tegen het toenemend seksueel geweld in de stad aan het begin van de jaren 80.
  • Een fragment uit de film van Willem Thijssen met camerawerk van de bekende Frans Bromet kreeg veel lachers op de hand. In deze film over de opvoeding van kinderen in de anti-autoritaire kresj in de Pater Brugmanstraat vraag je je af wanneer de begeleider eindelijk gaat ingrijpen, wanneer het jongetje de andere met een spijker en hamer te lijf lijkt te gaan.

TraditieOok traditionelere beelden van ‘toen’ keerden op 16 april even terug. Niet iedereen had immers wilde haren! Het Europees Koningsschieten in de Nijmeegse binnenstad in juni 1977 is een voorbeeld. Met een grote historische optocht – het Gebroeders van Limburg-festival avant la lettre en het schieten van de ‘vogel’ van een hoge paal. Belangrijke persoonlijkheden zoals burgemeester T.M.J de Graaf, mgr. J.W.M. Bluysen én prins Bernhard keken samen naar dit schouwspel, evenals vele Nijmeegse burgers.

Muziek in de pauze
Peter Freijsen, voormalig lid van de nog steeds bestaande muziekgroep Kladderadatsch, trad voor en tijdens de pauze op. ‘Internationale solidariteit, wij gaan door met de strijd’, declameerde hij.

Tot volgend jaar! We hopen dat u genoten heeft van deze voorstelling. Daarbij danken wij u voor uw aanwezigheid. 
Op dit moment wordt al weer de eerste hand gelegd aan de voorstelling van volgend jaar. Natuurlijk hopen we u daar weer graag zien!  

In 1984 is de stichting opgericht door David Mulder, Ab Uijen en Nol Smitsdertig2

Historische klanken van de beruchte Piersonrellen en de vrolijkere Nijmeegse zomerfeesten van 1982, waar grote namen als Ronnie Tober, BZN en de Dolly Dots optraden op Plein '44. Even waren luisteraars van Radio Gelderland op 6 mei weer terug in het recente verleden. Dit dankzij de week van de jaren 80, een initiatief van Radio Gelderland.

 

Dit keer dus geen historische beelden van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, zoals u gewend bent, maar vooral geluid. Met het bezoek van Omroep Gelderland aan het Arsenaal, de werkruimte van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBiB) in het hartje van Nijmegen, was de aftrap voor de week van de jaren 80 van Omroep Gelderland een feit.

 

In spaarzame beelden van SNBiB vervat...

Verslaggever Marc Loeven was al vroeg aanwezig voor een paar interviews. Wat betekenden de jaren 80 in zijn algemeenheid voor Nijmegenaren? En wat is daarvan over in bewaarde filmbeelden? Helaas niet zoveel als men meestal veronderstelt, betoogden Ineke Martin en Marianne Kalthoff, beiden enthousiaste vrijwilligers van SNBiB. Zij illustreerden het Nijmegen van alweer 30 jaar terug aan de hand van de wél aanwezige film- en videocollectie uit de jaren 80 van de Stichting. (Deze is overigens ondergebracht is bij het Regionaal Archief Nijmegen.)

 

Op het spoor van vernieling en vernieuwing

In het eerste interview om 10.12 uur werd stilgestaan bij de Piersonrellen uit 1981. Bijzonder was dat de beelden vanuit de benarde positie van de krakers werden geschoten.

In het tweede gesprek om 11.12 uur werd kort gesproken over de ingrijpende woningbouw in de benedenstad van Nijmegen. Dit in de tijd dat Wim Hompe zich vanaf 1982 zestien jaar lang als wethouder van Nijmegen vooral bezighield met volkshuisvesting en stadsvernieuwing. De luisteraars hoorden ondertussen op de achtergrond de opgeruimde muziek van een film van de zomerfeesten anno 1982. De spoorbrugvervanging in 1983 was een ander beeld, wat veel Nijmegenaren vast nog op hun netvlies hebben.

 

Popiconen in de Keizerstad

En wist u, dat behalve nationale bands en zangers, ook internationale grote popnamen onze stad aandeden? Zo traden Pink Floyd, Paul Simon en Van Morison op in het Goffertpark in 1989.

Wellicht was u getuige hiervan en heeft u opnames hiervan. We houden ons graag aanbevolen. Als stichting gaat SNBiB altijd met uiterste zorg om met al het film- of video-opnames van het Nijmeegse. Zo kunnen we óók de jaren 80 laten zien aan de nieuwe generatie Nijmegenaren.

MvdG leadbeeld klein

Zondag 21 september hebben wij tijdens de herdenkingen van Market Garden films vertoont in de Vasim.

 

Tijdens deze 3 voorstellingen was de animo voor onze films groot. Zeker 700 mensen hebben ervan genoten maar velen hebben de beelden niet gezien omdat er geen plaats meer was in de filmzaal. om al deze mensen toch in de gelegenheid te stellen de beelden te bekijken, hebben wij besloten deze films te vertonen tijdens de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis.

 

U vindt ons dan op zaterdag 25 oktober van 12.00 – 16.30 uur en zondag 26 oktober van 12.00 tot 16.30 uur in de Stevenskerk onder het orgel.

 

 

 

                    

24geschiedenis2015kl

lBijna al onze vrijwilligers waren aanwezig op 024 geschiedenis. Dat was de naam voor de Nijmeegse activiteiten in het kader van de landelijke maand van de geschiedenis. Deze lokale geschiedenisactiviteiten waren geconcentreerd in het weekend van 23 t/m 25 oktober.

 

We stonden twee dagen met een aantrekkelijke stand op de historische markt in de Stevenskerk en we lieten onze kennis blijken in de deelname met twee teams aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Veel aandacht hebben we ook besteed aan de organisatie van de Home Movie Day die we in onze ruimtes in het Arsenaal hielden. Mensen konden daar eigen materiaal brengen om het te laten digitaliseren. Het was gezellig druk en men was zeer geïnteresseerd in de apparatuur die Nijmegen Blijft in Beeld heeft voor het bekijken van diverse systemen. Het heeft nu al een trouwfilm en een doos u-matic banden opgeleverd.

 

 

024 GESCHIEDENIS

 

Bijna al onze vrijwilligers waren aanwezig op 024 geschiedenis. Dat was de naam voor de Nijmeegse activiteiten in het kader van de landelijke maand van de geschiedenis. Deze lokale geschiedenisactiviteiten waren geconcentreerd in het weekend van 23 t/m 25 oktober.

We stonden twee dagen met een aantrekkelijke stand op de historische markt in de Stevenskerk en we lieten onze kennis blijken in de deelname met twee teams aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Veel aandacht hebben we ook besteed aan de organisatie van de Home Movie Day die we in onze ruimtes in het Arsenaal hielden. Mensen konden daar eigen materiaal brengen om het te laten digitaliseren. Het was gezellig druk en men was zeer geïnteresseerd in de apparatuur die Nijmegen Blijft in Beeld heeft voor het bekijken van diverse systemen. Het heeft nu al een trouwfilm en een doos u-matic banden opgeleverd.

 

 

De speelfilm die Nijmegen Blijft in Beeld onlangs heeft gevonden waarin Pater Rubbens een rol speelt, vertelt het verhaal van Mariken en Moenen.

Aldus Digna en Daan Kievits, twee van de kinderen die in deze film te zien zijn. Zij zijn door Nijmegen Blijft in Beeld getraceerd. Na 47 jaar zien broer en zus Kievits deze film terug en de herinneringen komen boven. Ook de maker van deze film is achterhaald: huisarts van Hasselt uit Beek. Meer informatie over de films leest u in Beeldschrift. 

Dit jaar bestaat onze roemruchte brug 75 jaar. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij. De Nijmeegse stichtingen en instellingen zijn hard aan de slag gegaan om het te vieren. Exposities in museum Het Valkhof en de Stratemakerstoren, een fotoboek, stadswandelingen, muziekoptredens en evenementen. De Waalbrugfilm Van Nijmegen Blijft in Beeld die op 16 juni in premiere is gegaan, is te zien bij de tentoonstelling in de Stratemakerstoren. En in museum Het Valkhof en in de hal van Het Archief draait een kleinere versie. Kijk ook op www.75jaarwaalbrug.nl 

Apotheek Hoyer van de Zuiderapotheek heeft Nijmegen Blijft in Beeld verrast met een schenking van € 1000,-. Hij bood dit bedrag aan ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van zijn zaak. Hoyer wil met deze schenking zijn betrokkenheid bij het verleden van Nijmegen kenbaar maken Voorzitter Ben van Hees ontving persoonlijk de cheque uit handen van dhr. Hoyer en bedankte hem voor dit bedrag, dat extra garanties biedt voor de continuïteit van het werk van Nijmegen Blijft in Beeld. 

Op 27 mei zendt de VPRO een anderhalf uur durende de documentaire De Mooiste Jongen van de Klas – en wij uit. In deze documentaire gaat Suzanne Raes terug

naar haar klasgenoten van basisschool 'het Samenspel' in de Weezenhof en daarmee terug naar het Nijmegen van eind jaren '70/begin jaren '80.

Een tijd van grote opvattingen, vrijheid en ontplooiing. De veertigers van nu maken de balans op van hun jeugd en hoe deze hun huidige leven beïnvloed heeft. De documentairemaaktster probeert antwoord te vinden op de vraag wat er geworden is van de idealen van haar ouders en haar leerkrachten dat "we samen een

betere wereld konden maken". De documentaire is een prachtig tijdsbeeld, met veel beelden van de toen nog nieuwe Weezenhof, geleverd door RAN en

Nijmegen Blijft in Beeld. De documentaire wordt uitgezonden op Nederland 2 om 20.25 uur.

IMG 0937 klein

Indrukwekkende tentoonstelling te zien in het huis van de geschiedenis. Over de periode 22 februari tot september 1944.

 

Er worden films van Nijmegen Blijft in Beeld vertoond, van de brand na het bombardement, van de ontreddering na het   bombardement en van de herstelperiode.

 

Ook wordt een filmpje getoond van onze voorzitter Joost Rozendaal die wordt geinterviewd over het bombardement.

Nijmegen44 Laatse kans!

Onder de nieuwe donateurs verloten we deze 3 van deze boeken van Joost Rosendaal.

De loting is op 31 oktober. Inschrijven kan via deze site.

De boeken worden op5 november door Joost persoonlijk uitgereikt en gesigneerd.

Affiche

Als voorproefje op de jaarlijkse voorjaarsfilmvoorstelling kunt u in april een tentoonstelling mét films bezoeken in De Bibliotheek De Mariënburg. Thema is het maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. Net zoals de filmvoorstelling in concertgebouw De Vereeniging draagt deze tentoonstelling de titel ‘Brave borsten, wilde haren. Nijmegen in de jaren zeventig’.

U herinnert zich wellicht nog de vele spandoeken en de Aksie voor een betere wereld. Deze gebeurtenissen ziet u in levendige beelden terug. Maar ook de relatieve welvaart en bloeiende verenigingen keren even terug in het nu, aan de hand van uniek historisch foto- en filmmateriaal. Niet iedereen had immers wilde haren.

Bij het samenstellen van deze tentoonstelling heeft SNBiB intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Nijmegen en vanzelfsprekend De Bibliotheek De Mariënburg.

 

Meer informatie:

Adres: Mariënburg 29. De expositie loopt van 01-04-2013 t/m 29-04-2013. Kijk voor de openingstijden van de bibliotheek op www.obgz.nl

 

Tijdens de filmvoorstelling van De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld wordt dit jaar aandacht besteed aan het thema "100 jaar Concertgebouw De Vereeniging en Podiumkunsten". Tijdens de middag- en avondvoorstelling op dertien april in Concertgebouw de Vereeniging, krijgt u oud en nieuw filmmateriaal te zien van muziekoptredens en muziekgezelschappen van Nijmeegse bodem.

 

Hiervoor vragen we uw hulp. Wij zijn op zoek naar historisch maar ook recentelijk bewegend beeld van muziekoptredens van uw voorouders, uw idolen of van uzelf. Op zolders en in archieven van verenigingen, bedrijven en opleidingen ligt vaak waardevol filmmateriaal opgeslagen. Deze beelden worden door ons gedigitaliseerd en zorgvuldig bewaard.

 

Wij ontvangen bijvoorbeeld graag beeldmateriaal van het Nijmeegs Mandoline Orkest. Dit orkest, onder leiding van Daan van Teeseling, gaf in haar eerste jaar een concert in de Vereeniging, ondersteund door komiek Willy Derby.

 

Ook zijn wij op zoek naar filmmateriaal van de Eerste Nijmeegsche Accordeonvereniging 'Kunst Door Studie', opgericht door H. van Haaren in 1923.

 

 

 

foto: Eerste Nijmeegsche Accordeonistenvereniging 1925 (bron: archief RAN)

 

Heeft u filmmateriaal uit Nijmegen en omgeving? Neemt u dan contact op met Ineke Martin via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 

  

Zitactie Sociale Dienst

Op dinsdag 16 april presenteerde Nijmegen Blijft in Beeld in De Vereeniging de grote Voorjaarsvoorstelling zoals u op het recente nieuws hebt kunnen lezen. Dit keer met een fraaie selectie oude films over Nijmegen in de periode 1970-1985. Nijmegen was toen flink in beweging. Het is de tijd van spandoeken, AKSIE voor een betere wereld, emancipatie en sociale strijd. Zo werd er actie gevoerd voor recht op betaalbaar wonen, voor werk en studeren en tegen kruisraketten, kerncentrales en de Waalverlegging. Nijmegenaren gingen massaal de straat op. Het was een roerige en vaak ook leuke tijd waarin er veel veranderde in Nijmegen.

Dat zag je goed terug in de films. Het vroeger zo roomse Nijmegen kleurt in dit decennium steeds roder en er wordt volop geprotesteerd: door benedenstadters die de verdere afbraak van hun woonwijk willen stoppen, natuurliefhebbers die ageren tegen het volbouwen van de Ooijpolder, studenten die tegen de herstructurering van het onderwijs zijn. Op spandoeken prijken leuzen als ‘Geen gedonder, huren naar onder’ en ‘Geen woning geen kroning’. We besteden in de filmvoorstelling ook aandacht besteed aan andere Nijmeegse curiositeiten uit de zeventiger jaren. Niet iedereen had wilde haren of droeg het peaceteken. Ook de schutterij bloeide nog en was opvallend aanwezig in het straatbeeld.

We kijken over de schouder van de bekende documentairemaker Frans Bromet mee op de eerste antiautoritaire crèche van Nederland, de Pater Brugmankresj. We gaan ook langs in de levendige Rozenbuurt, kort voordat de gemeente er met de ‘krotopruiming’ begint. Natuurlijk mogen beelden van een krakersactie niet ontbreken op deze avond. Maar nee, nu eens niet de Piersonrellen…

De filmvoorstelling is een mooie gelegenheid samen terug te kijken op deze (strijdbare) jaren in de Nijmeegse geschiedenis.

 

Op de site van het Regionaal Archief zijn online zo'n 500 historische films te bekijken die de afgelopen 25 jaar verzameld en beschreven zijn door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. De films zijn te vinden in de nieuwe Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief.

 

We hebben wat te vieren! 30 Jaar Stichting Nijmegen Blijft in Beeld is mede mogelijk dankzij al onze trouwe donateurs. Op weg dus naar het volgende jubileum, maar om ons werk te kunnen blijven doen is geld nodig.

 

Het bestand aan donateurs moet daarom nog verder worden uitgebreid. 

U kunt daarbij helpen. Breng een of meer nieuwe donateurs aan en win een prijs!

 

Wij verloten onder de aanbrengers een aantal exemplaren van het

boek "Nijmegen '44; Verwoesting, verdriet en verwerking", geschreven door Joost

Rosendaal, voorzitter van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld

 

Daarnaast ontvangt degene met de meeste aanmeldingen twee gratis

kaarten voor een Waaltocht in juli met De Gelderlander en uitleg van redacteur Rob

Jaspers over de ontwikkelingen langs de Waal.

 

Aanmeldingen inleveren uiterlijk 31 mei onder vermelding van jubileumactie.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Of

 

Stichting Nijmegen Blijft in Beeld

 

Postbus 1151, 6501 BD Nijmegen

 

 

 

 

De drie voorjaarsvoorstellingen op 19 en 20 april 2004 zijn een doorslaand succes geworden. In totaal 3.000 mensen bezochten de voorstellingen. Uit de reacties van de bezoekers bleek dat met name de Nijmeegse promotiefilm uit 1920 en de door de stichting zelf gemaakt documentaire over 100 jaar Benedenstad grote indruk maakten. Maar ook de vaak ontroerende of soms zelfs hilarische beelden van Nijmeegse Eddy Otten, de Maria Omdracht, de markt en huiselijke taferelen uit Nijmeegs verleden gaven aanleiding tot reacties uit de zaal.

Voorzitter Ben van Hees ging in zijn openingsspeech in op het twintigjarig bestaan van de stichting en roemde met name de medewerkers van het eerste uur. Speciale aandacht ging uit naar de onlangs overleden vrijwilliger van het eerste uur, Noud Sauter.

 

Het twintigjarig bestaan van de stichting werd extra luister bijgezet door de aanwezigheid van burgemeester ter Horst op 19 april 2004, die het bestuur, de vrijwilligers en de donateurs van de stichting feliciteerde met deze mijlpaal. 

TTK

Kaartjes voor de voorjaarsvoorstelling ‘ Brave Borsten, wilde haren. Nijmegen in de jaren zeventig’ vindt u in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel). De filmvoorstelling is om 14.00 uur en 20.00 uur. Inclusief pauze duurt de voorstelling 2 à 2,5 uur

Donateurs kunnen gratis twee entreekaarten afhalen vanaf dinsdag 26 maart 2013. Dit kan ook tijdens de periode van de vrije verkoop (zolang de voorraad strekt).

Niet-donateurs kunnen vanaf dinsdag 2 april tot en met zaterdag 13 april (zolang de voorraad strekt) de resterende entreekaarten kopen. Toegangsprijs: 7,50 euro.

 Locatie: De grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De zaal is 45 minuten voor aanvang van de voorstelling geopend.

Openingstijden Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur. Koopzondag (maandag 1 april) van 12.00-17.00 uur.

Als u kaarten komt halen bezoek dan gelijk de tentoonstelling Tuffen, kazen, klemen. De roze geschiedenis van Nijmegen van nul tot nu. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Om kaarten te kopen kunt u op 16 april ook vanaf drie kwartier voor de voorstelling terecht bij de ingang van De Vereeniging. Maar we raden aan ze van te voren te kopen: op is op.

 Rolstoel: Komt u met een rolstoel? Wilt u dat dan bij het afhalen van de kaarten laten weten? Wij zorgen dan voor een goede plek.

Vragen: Heeft u vragen? Kijk op www.nijmegenblijftinbeeld.nl of bel 06-13999627

 

voorstelling klein

VANAF 25 maart Kunnen de donateurs de toegangsbewijzen afhalen.

VANAF 1 april are KAARTEN Te Koop à € 7,50 per toegangsbewijs VOOR NIET donateurs.

KAARTEN are verkrijgbaar BIJ Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marenburgkapel).

We Hopen Wederom op ENL Volle zaal.

Zaterdag 2 november hebben veel Nijmegenaren gebruik gemaakt van de mogelijk de eigen films bij Nijmegen Blijft in Beeld te bekijken. Naast het viewen van films is ook de doorlopende voorstelling goed bezocht. Zo’n 800 à 900 bezoekers hebben genoten van films uit de oude doos: een selectie van amateurfilms èn een deel van de millenniumfilm.

Veel bezoekers hebben hun films afgestaan. De collectie van Nijmegen Blijft in Beeld krijgt zo een prachtige aanvulling met met name films uit de jaren zeventig. Wilt u precies weten wat er aan de collectie is toegevoegd. Kijk dan naar de bijlage. En dat is nog niet alles, want er zijn ook afspraken gemaakt. Afspraken met bezoekers die de komende tijd op de woensdagochtend (het moment waarop de filmers aanwezig zijn) met hun films langs komen.

Wij, de vrijwilligers van Nijmegen Blijft in Beeld, zijn erg blij en verrast met dit succes en wij zullen u op de hoogte houden van de nog te verkrijgen films. We zijn zelf ook erg benieuwd. 

Dinsdag 27 maart 2009 heeft de lokale pers een voorproefje gekregen van de film “kroniek van een feestjaar” die tijdens de voorjaarsvoorstelling wordt vertoond. Deze documentaire geeft een zeer gevarieerd beeld van Nijmeegs jubeljaar 2005. 

De Gelderlander van 29 maart geeft uitgebreid aandacht aan de film en aan de voorjaarsvoorstelling in het algemeen.

Meer informatie over deze voorstelling kunt u vinden in onze nieuwsbrief Beeldschrift. 

Zaterdag 28 juni 2003 wordt op het Mariënburgplein het startschot gegeven voor Nijmegen, 2000 jaar stad. Ook Nijmegen Blijft In Beeld zal zich hier presenteren en wel op twee manieren:

Op het plein staat een kraam waar u meer informatie kunt vinden over ons werk, doelstellingen, films en onze plannen voor 2005 en voor de nabije toekomst.

Daarnaast, letterlijk en figuurlijk, zijn de deuren van ons gebouw op Mariënburg 85 geopend en laten we in onze filmzaal doorlopend films uit vervlogen tijden zien: Het leven rond de St. Steven, bouw van het Goffertpark en meer moois.

Van 14.00 - 16.00 uur bent u welkom op het Mariënburgplein en bij Nijmegen Blijft in Beeld zelf. Voor Nijmegen 2000 jaar stad is ook een aparte website ingericht. 

NBiB wist beslag te leggen op een film uit 1953 waarin de tram en de trolley te zien zijn in Nijmegen. Een unieke combinatie want de tram en trolley hebben maar korte tijd tezamen het straatbeeld van Nijmegen gesierd. De film is gemaakt door H. van Diggele. Ook is er een speelfilm opgedoken uit 1958 waarin de befaamde Pater Jan Rubbens een rol speelt. De twee kinderen die in deze film spelen zijn Digna Kivits (11 jaar), en Daan Kivits (12 jaar). Nijmegen Blijft in Beeld heeft beide “kinderen” imiddels opgespoord.

Een andere recente aanwinst is een film over de plechtige installatie van Burgemeester J.A.H. Steinweg (1920). Maar ook de dagelijkse gebeurtenissen werden in het verleden op film vastgelegd: onlangs legde NBiB de hand op beelden van melkboer Jacobs van de Dobbelmannweg die zijn melk aan het venten is (1969), een brand bij nachtclub Corona aan de Molenstraat (ca 1970) en de aanleg van fietspaden op het Keizer Karelplein (1963). 

Thomas2OVER NIJMEEGSE PODIUMKUNSTEN EN CONCERTGEBOUW DE VEREENIGING

Maandag 13 april vond de 31ste editie van de voorjaarsvoorstelling van onze stichting plaats. In Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen zagen ruim 1300 bezoekers beelden van onder andere Frank Boeijen in Doornroosje, Nijmeegse straatmuzikanten door de jaren heen en het (letterlijk) spetterende concert in de regen wat Bruce Springsteen gaf in het Goffertpark. We kijken met gepaste trots terug op een geslaagde dag die in het teken stond van vernieuwing, muziek van eigen bodem en natuurlijk het 100 jarig bestaan van Concertgebouw De Vereeniging. 

Thomas2

 

De mystery guest: Thomas Verbogt

We etaleerden er veelvuldig mee: de mystery guest, Thomas Verbogt, werd goed ontvangen. De bekende Nijmeegse schrijver ondertitelde de beelden van Nijmeegse jeugddrumband De Stefaantjes en putte hierbij uit eigen werk. Op een hilarische en onnavolgbare wijze vertelde hij over zijn niet al te glorieuze ervaring binnen dit muziekkorps en hiermee sloot hij de eerste helft van de voorstelling af.

Het climax van de voorstelling

Na de pauze vervolgde de voorstelling het programma met beelden over optredens van Nijmeegse bodem. Zo zagen we dat Graodus van Nimwegen nog steeds een hele zaal kan laten meezingen, de muzikale ondersteuning voor een betere wereld van Kladderadatsch en een glibberig optreden van een mannelijke stripact, voorzien van karakteristiek Nijmeegs commentaar en hiermee bereikte de voorstelling haar climax.

 

 

 

 

 

 Tijdens de herdenkingen van Market Garden zal Nijmegen Blijft in Beeld films vertonen in de Vasim,  Winselingseweg 41 te Nijmegen.

In de dertig jaar dat wij films verzamelen hebben wij ook veel filmmateriaal gevonden over de Tweede Wereldoorlog en in dit geval over Market Garden. Dit materiaal is afkomstig van militaire instanties en van particulieren.

Wij laten u onder andere beelden zien van de luchtlandingen, gevechten in de stad, militairen in de Ooypolder, Groesbeek om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

De films worden vertoond vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur (ieder uur een kwartier)

De toegang is gratis.

Kijk ook eens op www.marketgarden70.nl voor meer activiteiten die tijdens de herdenkingen plaatsvinden.

 

 Nijmegen Blijft in Beeld vertoont historisch filmmateriaal in de Vasim op zondag 21 september 2014

 

 

Op 16 april 2013 hebben wij in de grote voorjaarsvoorstelling aandacht besteden aan de periode van ca. 1970 tot ca. 1985, zoals u in het recente nieuws hebt kunnen lezen. Toen was Nijmegen flink in beweging.

Het is de tijd van spandoeken, AKSIE voor een betere wereld, emancipatie en sociale strijd. Zo werd er actie gevoerd voor recht op goedkoop wonen, voor werk en studeren en tegen kruisraketten, kerncentrales en Waalverlegging. Soms leek het in die tijd alsof over elk onderwerp op z'n minst gedemonstreerd moest worden.

Het was een roerige en vaak ook leuke tijd waarin er veel veranderde in Nijmegen. Over deze periode is veel gezegd en geschreven. Nu ruim dertig jaar later is het goed hier op terug te kijken.

Nijmegen Blijft in Beeld is ook na deze voorstelling continue op zoek naar filmopnames die u, of iemand die u kent, heeft gemaakt van demonstraties, bezettingen, concerten, voorstellingen en ludieke acties in Nijmegen. We vermoeden dat er veel onbekend materiaal onder de (oud-) Nijmegenaren is, waarop de sfeer van de jaren zeventig goed te zien is. Weet u filmmateriaal te liggen? U kunt het nog steeds melden bij Ineke Martin tel. 06-20261404. 

De prijs van de donateursactie was gewonnen door mevouw M.Halma. Samen met de nieuwe donateur stapte ze vrijdag 4 juli de boot op om de Gelderlander boottocht mee te maken. 

De prijs werd overhandigd door Ineke Martin, bestuurslid van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld.

De actie donateurswerving wordt nog doorgezet tot 31 oktober. 

Onder de donateurswervers worden 3 boeken "Nijmegen'44" verloot geschreven door Joost Rosendaal. 

 

 

 

Onze prachtige nieuwe brug

oversteek1

 

Dit jaar werd de jaarlijkse filmvoorstelling van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld in april gecombineerd met een kleine maar verfijnde nostalgische tentoonstelling in De Bibliotheek De Mariënburg. Thema was eveneens het veelvormige maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. U kon daar een voorproefje nemen op de letterlijk en figuurlijke kleurrijke donateursvoorstellingen. De vele spandoeken en de Aksie voor een betere wereld kwamen in de levendige beelden terug. Maar ook de relatieve welvaart en bloeiende verenigingen keerden even in het nu terug aan de hand van uniek historisch film- en videomateriaal. Niet iedereen had immers wilde haren. 

Voortschrijdende filmtechniek 

De technici onder u waren wellicht geïnteresseerd in de vitrines. Daar kon u zien met welke filmapparatuur de films van toen zijn geschoten. Dit procedé was stuk bewerkelijker en kostbaarder dan tegenwoordig. Juist door deze zeldzaamheid zijn deze historische beelden zeer waardevol voor de nieuwe generatie Nijmegenaren. Bij het samenstellen van deze nostalgische tentoonstelling heeft SNBiB intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Nijmegen en vanzelfsprekend met De Bibliotheek De Mariënburg. 

Bijna tweeduidend belangstellenden zagen op 11 april de voorjaarsvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld: Trams, trolleys en treinen. Transport en vervoer vormden dit jaar de leidraad in de grote zaal van concertgebouw De Vereeniging. De getoonde films zitten boordevol opnamen van vervoermiddelen, reizigers en tochtjes door de omgeving. De laatste trein naar Kleef reed voorbij, er waren ontroerende beelden van `lifters´ bij de Waalbrug vlak na de oorlog, frisse Castella-reclames en voormalig burgemeester Guusje ter Horst fietste over de Snelbinder. De geselecteerde films waren zeer divers en oogstten veel applaus. Op naar de volgende editie! 

Ongeveer zes uur aan unieke Nijmeegse filmbeelden uit de Tweede wereldoorlog is vanaf donderdag 16 september te zien op de website www.oorloginblik.nl. De Stichting Nijmegen blijft in Beeld heeft de afgelopen twee jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen, zo’n 40 films verzameld en omschreven voor het programma Erfgoed van de Oorlog, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat om filmmateriaal van particulieren, dat nergens anders in een archief zit en dat vaak nog niet eerder vertoond is. De films zijn allemaal gedigitaliseerd en waar nodig gerestaureerd.

De Nijmeegse films gaan voornamelijk over het alledaagse leven tijdens de oorlogsjaren. Er zitten echter ook opnamen bij van de directe gevolgen van het bombardement van 22 februari 1944, de bevrijding en het weer na vijf jaar hijsen van de Nederlandse vlag. Het feit dat er nog zo veel films zijn is vrij bijzonder. Filmmateriaal was schaars tijdens de oorlog en wat er nog was werd vaak bewaard tot het moment van de bevrijding.

Doel van het Programma Erfgoed van de Oorlog, dat in 2007 is gestart, is het behoud van waardevol materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en het verbeteren van de toegankelijkheid ervan. Het gaat daarbij naast films ook om bijvoorbeeld voorwerpen, drukwerk en persoonlijke getuigenissen. Het onderdeel Oorlog in Blik wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De films op de website www.oorloginblik.nl zijn integraal te zien. Het materiaal is te vinden op trefwoord en locatie.

De stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt al ruim 25 jaar films van Nijmegen en directe omgeving . Alle materiaal wordt beheerd door het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). 

De afgelopen jaren is de Vierdaagse vaak op film vastgelegd. De lopers uit alle landen, de blaren, de militairen, de toeschouwers, de muziek en het feest, de hoogtepunten en de dieptepunten. De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelde vele films, bracht ze onder in het archief en maakte er mooie compilaties van. VillaLUX aan de Oranjesingel 42 vertoont van zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli in de Gouden Zaal doorlopend deze nostalgische Vierdaagse films, van 10.00 uur tot sluitingstijd.

Bij het Regionaal Archief Nijmegen, aan het Mariënburgplein, zijn de filmvoorstellingen te zien van dinsdag 19 juli tot en met donderdag 21 juli in de hal, van 9.00 - 17.00 uur. Vrijdag 22 juli is het archief in verband met de intocht gesloten.

De toegang is bij beide locaties gratis. 

Maandag 14 juli a.s. maakt de stad zich op voor de Nijmeegse uitputtingsslag van het jaar: de vierdaagse. Nijmegen Blijft in Beeld laat op die dag zien hoe de vierdaagse in vroeger tijden werd beleefd. Van 13.00 - 17.00 uur is onze filmzaal geopend en zal onze explicateur Marcel Claassen u meenemen naar de lopers en de sfeer van toen.

Een scala van vierdaagsefilms passeert de revue. Wie kent niet de historische scene waarin -toen nog- Prinses Beatrix haar man Claus inhaalt op de St. Annastraat. De Via Gladiola komt vele malen in beeld evenals de pontonbrug in Cuyk en ook, natuurlijk, het veer Zeldenrust dat de lopers naar Lent bracht en terug.

Afgelopen zomer, op maandag 15 juli 2002 was het in het pand van de Stichting Nijmegen Blijft een Beeld een drukte van belang. Zeker 1000 bezoekers uit binnen- en buitenland hebben genoten van de compilatie van vierdaagsefilms. De doorlopende voorstellingen waren van 11.00 tot 16.00 uur te zien en werden door onze explicateur, Marcel Claassen, deskundig van commentaar voorzien.

De reacties waren enthousiast. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar, we houden u op de hoogte van de mogelijkheden.  

Enkele weken terug heeft de filmploeg opnamen gemaakt in en rondom de villa Salatiga aan de Sterreschansweg. Deze villa die gebouwd is in 1911 door de architect Oscar Leeuw voor de familie Hüffer op de plaats waar het voormalig fort Sterreschans heeft gelegen. De villa is later overgenomen door de familie Jurgens en na 1944 betrokken door de Broeders van Maastricht.

Rond 1950 werd begonnen met de aanbouw van een vleugel waarin kamers voor studenten en broeders werden ondergebracht. Bij de bouwwerkzaamheden stuitten de bouwvakkers op zware Romeinse muurresten. Het fort bleek gebouwd op de resten van het kamp van het Tiende Legioen.

De oude stenen zijn gedeeltelijk gebruikt bij de aanleg van het fort en zijn nog te zien in de muren van het nog bestaande kruithuis van het fort.

Het interieur dat bijzonder fraai bewaard is gebleven is vastgelegd en ook de tuinen rondom de villa hebben ruime aandacht van de filmers gehad.

Een week na de filmopnamen hebben de laatste broeders de villa verlaten en zijn vertrokken naar Maastricht. Het was een close finish, maar gelukkig hebben we dit stukje Nijmeegse historie toch nog vast kunnen leggen. 

zaal van de Vereniging

Op 14 april is de annual voorjaarsvoorstelling in de Vereniging. 

Er is a middagvoorstelling van 14.00 -16.30 uur en ENL avondvoorstelling van 20,00-22,30 uur.

Er wordt harde gewerkt OM ER Weer ENL hele mooie voorstelling van te Maken voldaan also filmbeelden sterven Nooit eerder vertoond are. 

Wat we VOOR u hebben Samengesteld Maken we following week Bekend op this website en in "Beeldschrift" DAT Elke donateur following week in de bus krijgt!

Volg OOK Het nieuws op Facebook en Twitter.

Op woensdag 2 en donderdag 3 april 2003 kon u in Concertgebouw De Vereeniging de voorstelling “Panorama van een Stad” bijwonen. Deze voorstelling brengt u naar de jaren dertig waar u een panorama van Nijmegen, de Waalkade en benedenstad kunt zien. We zijn ook getuige van de bruiloft van Germaine en Huub Verschuur in 1935, van Lentse beelden uit het begin van de jaren zestig en het Mariekenspel.

Een deel van de avond is gewijd aan de film “Het Land van Maas en Waal”. Deze beelden zijn grotendeels gemaakt kort voor de Tweede Wereldoorlog en laten het bedrijfsleven in Nijmegen zien. Veel bedrijven bestaan niet meer. Oud-Nijmegenaren kennen beslist nog de Nyma, een van de grootste werkgevers kort voor de Tweede Wereldoorlog. Ook van Dungen aan de Groenestraat was bekend, en wat dacht u van Robinson en Swift, bekende Nijmeegse Schoenfabrieken. Meer informatie over deze voorstelling leest u in ons beeldschrift dat tweemaal per jaar wordt gezonden naar de donateurs. 

IMG 2084 klein

We zijn weer begonnen!

Eind september zijn we aan de voorbereidingen begonnen van onze voorstelling in

april 2015 .Er worden weer veel filmbeelden kritisch bekeken en getoetst op ons thema van

volgend jaar. Het samenstellen van de beelden vraagt veel tijd. We geven ons tot 31 december

de tijd om een mooi programma te maken. Daarna zijn we er nog niet. In januari gaan de technici aan de slag, 

gaat de PR machine draaien, wordt de muziek uitgezocht en worden de puntjes op de i gezet om zo op

MAANDAG 13 APRIL 2015

u weer te laten genieten van een prachtig middag- of avondvoorstelling.

 

flyer NBIB-2-klein

Wij bestaan 30 jaar. Dat is aanleiding om onze voorjaarsvoorstelling een feestelijk tintje te geven. Wij doen dit door het vertonen van beelden van feest en vermaak uit de rijke geschiedenis van Nijmegen en omgeving.

En er is heel wat afgevierd in Nijmegen. Zelfs in crisisjaren wordt er gedanst en gezongen, rijdt Sinterklaas over de daken, vieren de Nijmegenaren carnaval en trouwt de zoon van de slager. Opvallend is dat er veel in de buitenlucht wordt gevierd. Mensen van alle rangen en standen gaan samen de straat op, meestal met een bonte pracht aan hoofddeksels. Nijmegen was ook een katholiek bolwerk en het Rijke Roomsche Leven ging gepaard met hoogtijdagen, priesterwijdingen, processies en de viering van de verschillende sacramen- ten.  Feestfilms, ze waren er volop, genoeg voor een stralende voorstelling

Een groep van "Nijmegen Blijft in Beeld" heeft zich bij de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2014 geweldig geweerd. Halverwege de dertig vragen over "Vriend en Vijand" waren onze mensen, Liesbeth v.d. Brugge, Marianne Kalthoff, Hans Begheyn, Marcel Claassen en Marc Teeuwis, nog foutloos.

Op weg naar de finish struikelden zij echter over het aantal mensen dat aan alle edities van de Zevenheuvelenloop heeft deelgenomen: 6. Daardoor kwam het 2e team van het Regionaal Archief Nijmegen met 29 punten langszij. In 1936 was onze Waalbrug met 244 meter de grootste enkelvoudige overspanning van Europa.

RAN2 schatte met 235 meter die lengte 3 meter beter in dan onze mensen en ging er met de eer en de (geschiedenis)boeken vandoor. "Nijmegen Blijft in Beeld" scoorde met haar prestatie ten overstaan van leraren geschiedenis, politici, binnenstadsondernemers en de academische wereld (allemaal potentiële sponsoren en donateurs) een uitbreiding van onze naamsbekendheid in de stad.

Begin april zijn we een actie gestart om nieuwe donateurs voor de Stichting te werven.

De prijs was een tochtje voor 2 personen met de Gelderlander boottocht met uitleg door Rob Jaspers. Er is geloot en de winnaar is geworden Mevrouw M. Halma. Op 4 juli zal de prijs door een bestuurslid van de Stichting worden uitgereikt.

Proficiat!   

De film “Rijk van Nijmegen” uit 2002,gemaakt door onze filmer Frans Gosen en door Hans van Luik heeft onlangs bij het smalfilmfestival van de BDFA (Bundesverband Deutscher Film-Autoren) de zilveren penning (tweede prijs) gewonnen.  

Door Burgemeester Bruls werd bij Marcel Claassen, het gezicht, of beter gezegd de stem van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, op maandag 14 april 2014 de Zilveren Waalbrugspeld opgespeld. Dat gebeurde tijdens de avondvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld in de grote zaal van De Vereeniging . Deze stedelijke onderscheiding werd uitgereikt omdat  Marcel al sinds de Oprichting in 1984 ononderbroken actief is bij Nijmegen Blijft in Beeld.

Burgemeester Bruls prees de Inzet van Marcel Claassen en alle andere Vrijwilligers voor het realiseren van de doelen van Nijmegen Blijft in Beeld. Door het opbouwen van een collectie filmbeelden uit de stad en omgeving en het vertonen hiervan worden vele mensen in staat gesteld kennis te nemen van de geschiedenis van hun leefomgeving. Bewegende Beelden zeggen vaak meer dan woorden en foto's, zei de Burgemeester. Die ook refereerde aan het vele onderzoekswerk dat Marcel verricht voor Nijmegen Blijft in Beeld, maar ook voor de Vierdaagse. "Ik kom Marcel vaak tegen in de aanloop naar de Vierdaagse ".

De dag erna Werd Marcel nog geinterviewd door Nijmegen 1, te zen op YouTube Huldiging Marcel Claassen (op 3.06 Minuten)

 

 

Nijmegen heeft een rijke historie als het gaat om ziekenhuizen, verpleeginstellingen, medisch onderzoek en opleidingen. De stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelde de filmbeelden van patiënten en personeel van het Radboud, de St. Maartenskliniek en Kalorama. Op 16 april toonden we in de jaarlijkse grote voorstelling in De Vereeniging beelden van jonge en oude patiënten, medische praktijken en zusters die vertellen over hun roeping. Maar er waren ook beelden uit de 'schatkist' van de stichting: van carnaval, tot volksdansen, de test van Badzo bij de Vierdaagse en de Nijmeegse Elvis. Ook waren de oudste bewegende beelden uit onze collectie te zien. Ze werden dit jaar precies honderd jaar geleden geschoten. Ruim 1500 bezoekers genoten mee! 

Op maandagavond 23 november 2009 sloot Nijmegen Blijft in Beeld haar 25-ste verjaardag af. Tijdens de bijzondere laatste voorstelling in de Lindenberg (aanvang 20.00 uur) reikt NBiB-voorzitter Ben van Hees aan Nol Smits de Gouden Erespeld van Nijmegen Blijft in Beeld uit. Nol Smits was in 1984, samen met Ab Uijen en David Mulder, de oprichter van Nijmegen Blijft in Beeld. Sinds die oprichting is Nol onafgebroken actief geweest voor de stichting. 25 jaar lang zette hij zich in het bijzonder in voor sponsoring en fondsenwerving en voor de contacten met het bedrijfsleven. 

Daarnaast ontving Nijmegen Blijft in Beeld twee fraaie schenkingen, van de Casterenshoeve en van Novio Pontis om het werk te ondersteunen. Beide schenkingen zijn bestemd voor de aanschaf van digitale montage en projectieapparatuur. 

Afsluiting jubileumjaar Nijmegen Blijft in Beeld kijkt tevreden terug op een buitengewoon succesvol jubileumjaar. De stichting tracteerde Nijmegen en de Nijmegenaren op zes extra voorstellingen in het Triavium, het UMC St. Radboud, de St. Stevenskerk, het Witte Huis, De Eendracht en de Lindenberg. De voorstellingen trokken samen meer dan 1000 bezoekers.