Vorig jaar werd gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat einde betekende ook het begin van de wederopbouw in ons land. Over die wederopbouw in Nijmegen gaat de filmvoorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen op maandag
1 november in Concertgebouw De Vereeniging.


Onze stad was in de jaren ’44-’45 zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement op 22 februari ’44, de gevechten tijdens de bevrijding van Nijmegen en de positie als frontstad na de operatie Veritable. Na de oorlog werden daarom enorme herstel- en veranderwerkzaamheden verricht. Deze wederopbouwperiode duurde ruim twintig jaar. De totaal verwoeste binnenstad werd planmatig opnieuw opgebouwd en aangepast aan te verwachten nieuwe ontwikkelingen en er kwam veel nieuwe industrie. Veel woningen en winkels in de stad waren compleet verwoest of zwaar beschadigd. Bovendien groeide het aantal inwoners erg snel. De daardoor ontstane enorme woningnood werd opgelost door eerst de bouw van noodwoningen, daarna van grote nieuwbouwwijken.


De film geeft een tijdsbeeld van die periode: de wederopbouw van de binnenstad, de noodwinkels en noodwoningen, de nieuwbouwwijken, de groeiende industrie, de toegenomen welvaart, de sport en de kunst, de bouw van de stadsschouwburg die dit jaar zestig jaar bestaat.

Dit alles in de regeerperiode van Burgemeester Hustinx die het tot zijn levenstaak had gemaakt om, met anderen, Nijmegen weer op te bouwen tot een leefbare stad.


Op maandag 1 november zijn er twee filmvoorstellingen in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De middagvoorstelling begint om 14.00 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur. Het programma duurt tweeëneenhalf uur. De zaal is een uur voor aanvang geopend in verband met de coronatoegangsregels.

Kaartjes kosten 10,00. Ze zijn vanaf woensdag 20 oktober te koop in de tentoonstelling. Kijk omhoog kijk vooruit in de Molenpoortpassage. Die is op de eerste verdieping vlak naast de lift en de roltrap. Met uitzondering van maandag kunt u daar op alle dagen tussen 11.00 en 17.00 uur terecht voor uw kaarten. Er kunnen ook digitaal toegangskaarten worden gekocht via de website van de Vereeniging: https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.(adm. kosten bedragen dan € 1,25). Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf woensdag 13 oktober afhalen in de tentoonstelling in de Molenpoortpassage.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?